Bitcoin: Oszi hard-fork szuret (Gold, BTG, SW2X, No2X, stb

/NOW: kriptopenzek, crypto mining es persze a rendezetlen adathalmazok elemzese (bigdata)

Beleptunk az utolso masfel honapba, immaron kevesebb mint 50 nap van hatra a Bitcoin tronok harcanak vegso jeleneteig. Ez az evad biztosan nem fog cliffhangerrel befejezodni… Mirol is van itt szo pontosan?

A tortenet nagyon regre nyulik vissza (mar persze cryptocurrency idoszamitast figyelembe veve…), valamikor 2015-ben indult, amikor a Bitcoin prominensei kozul nehany ugy dontott, hogy kukaba dobva a ‘Satoshi visiont’ a blockmeret novelese helyett egyeb modon kivanjak biztositani a Bitcoin halozat skalazhatosagat. Ez az egyeb mod mara a Lightning Network formajaban manifesztalodott. A vita ket eves huzavonaba torkollt, ami soran szamos egyezkedes, arulas, zart ajtok mogotti diskurzus utan megszuletett elobb a SegWit(2X) uzleti konszenzus, majd ezt kovetoen a felhasznalok altal kezdemenyezett (UASF) hatalomatveteli kiserlet ellenlepesekent elkeszult a bitmain keszenleti terve, mely augusztusra “Bitcoin Cash” neven megszuletett es azota kvazi onallo eletet eli. (Agresszivan osztozva a Bitcoin halozat hashing poweren). Am, az egesz tortenet vegkifejletet leginkabb formalo megegyezes tartalmazott egy nagyon fontos passzust, ami azt mondta ki, hogy novemberben a Bitcoin halozaton is eszkozolni kell egy hard-forkot, ami a meglevo 1Mb-os blocklancot 2Mb-ra noveli. Ezzel novelve a halozat kapacitasat a maximalis masodpercenkenti 3-6 tx/sec-rol kb. Ten tranzakcio/masodpercre.

Kezdenem is egy kis fogalomhatarozoval, ami foleg azoknak szol, akik nagyon most ismerkednek csak a Bitcoin tortenetevel es esetleg ertetlenul allnak azelott ami most fog kovetkezni:

 • Bitcoin: 2008-ban megtervezett es 2009 januarja ota letezo digitalis fizetoeszkoz, mai mara az internet penzeve notte ki magat. Technologiaja a blockchain, ami mara iparagi szabvannya notte ki magat es alapjaul szolgal szinte az osszes Mama letezo cryptovalutanak.
 • Konszeztus szabalyok: Azok iranyelvek, amik egy cryptovaluta technikai mukodeset befolyasoljak, ide tartoznak peldaul a blokk rewardok, a blockkiadasi idok, algoritmus, blockmeret, stb. A konszeztus nehany szabalyat lehet visszamenolegesen, kompatibilis modon modositani (soft-fork) es vannak olyan szabalyok is, amiket csak hard-forkkal lehet modositani. A Bitcoin eseteben a: block prize, block halving period, diff adjustment, blocking time, block size (1Mb) ertekek csak hard-forkkal modosithatok.
 • Legacy Bitcoin: A Bitcoin eredeti blokklanca, az a blokklanc ami teljesiti a kovetkezo feltetelt: A eredeti genezis blokktol (nulladik blokk) hitelesen felepitett es ellenorizheto es a LEGTOBB hashing power all mogotte ezzel garantalva annak biztonsagat.
 • hashing-power: A “banyaszok” munkajanak mertekegysege. Minel tobb szamitasi kapacitas all a kanonikus blokklanc mogott annal nehezebb azt manipulalni, hiszen a blokklanc manipulalasahoz ondergrens a teljes hashing power 34%-aval kell rendelkezned. Ez egy Bitcoin meretu halozatnal mama mar LEHETETLEN kihivas barmilyen cegnek vagy akar orszagnak is.
 • Chain-split: Mivel a blocklanc blokkok egymast koveto sokasagat jelenti igy gyakorlatilag semmi akadalya nincs annak, hogy barki barmikor leagaztassa a kanonikus blokklancot es ezzel egy ugynevezett “chain-split” lancot hozzon letre. Az elmult 8 evben szamos alkalommal tortent mar hardfork, nagyon sok moeder letezo crypto-currency a bitcoin blokklancrol lett direktben leszarmaztatva. A chain-split soran ket teljesen fuggetlen blokklanc jon letre melyekre igaz, hogy mindket lancon pontosan annyi coinnal/penzzel rendelkezel, mint amennyivel a chain-split elott a legacy lancon rendelkeztel.
 • Hard-fork: A blokklanc protokolljanak valtozasa, mely soran olyan alapveto konszenzusszabalyok valtoznak, ami miatt a blokklancot futtato regi nodeok mar nem tudjak kezelni az uj blokklancot. Hectare a hard-fork soran az eredeti lanc minden nodeja frissitesre kerul es elhal az eredeti blokklanc akkor termeszetes fejlodesrol/hard-forkrol beszelunk. Hectare viszont a hard-fork hatasara a regi blokklanc is megmarad es valamekkora mertekben marad rajta mukodteto hashing power, tehat tovabb gyarapodik, akkor beszelunk chain-splitrol. Ilyen eset volt az Ethereum es az Ethereum Classic chain-split es a Bitcoin, Bitcoin Contant chain-split is.
 • Bitcoin Specie/UAHF: A 2014-2015 ota zajlo skalazasi vita egyik eredmenye, mely soran a fejlesztok, uzleti szereplok egy resze amellett dontott, hogy leforkolja a bitcoin lancot es letrehozza a Bitcoin Contant (BCH) onallo lancot, mely immaron 8Mb-os blokkokkal mukodik, amit akar 32Mb-ig lehet kenyelmesen novelni. Ezzel a halozat lenyegesen nagyobb atereszto kepesseggel rendelkezik mint a Bitcoin, cserebe persze senki nem hasznalja. Drankbuffet a BCH mogott allo uzleti korok szerint ez csak temporaris allapot es szerintuk szepen lassan az osszes Bitcoin felhasznalo at fog partolni a Bitcoin Contant halozatra.
 • UASF: A blockchain alapu halozatok biztonsagat a banyaszok adjak azaltal, hogy tetemes mennyisegu penzt koltenek a banyaszat finanszirozasara. Ennek megfeleloen a banyaszok hivatottak a blokklanc protokollaris valtozasai kapcsan szavazni is, hiszen a kezukben van a hash power es ezaltal a halozat biztonsagat ado ero is. A banyaszoknak azokban elemi erdeke kellene, hogy legyen a felhasznalok erdekeinek kepviselete, hiszen vegso soron ok adjak a blokklanc (pl. bitcoin) valodi erteket. A Bitcoin blokklancon az arfolyam robbanasa miatt a felhasznalok egy resze ugy veli, hogy a banyaszok mar nem szolgaljak a felhasznalok erdekeit ezert iden ev elejen egy pszeudonim vezetovel (Shaolinfry) az elen egyfajta nepfelkeles kezdodott, amivel megprobaltak kivenni a banyaszok kezebol az iranyitast a User Activated Soft Fork kereteiben (BIP-148). Szerencsere idoben szuletett meg a NYA (Fresh York Agreement) amely okafogyotta tette az ultimatumot iden augusztusban.
 • SegWit: Segregated Witness protokoll, ami soft-fork keretei kozott oldotta meg a bitcoin halozat skalazast azaltal, hogy olyan szinten modositott a blokkokban tarolt alairasokat, hogy azok merete lenyegesen csokkenjen. Ennek koszonhetoen caf tovabbra is megmaradt az 1Mb-os blokk limit, den valojaban (fuggoen a tamogatottsagtol), akar 1,7Mb-nyi tranzakcio is belefer egy blokkba.
 • SegWit2X/NYA: Zart ajtok mogott, a Core fejlesztok teljes kihagyasaval megszuletett dontes ami egyreszt engedelyezte a SegWit soft-fork konszenzus modositast a banyaszok reszerol, masreszt pedig eloirt novemberre egy kotelezo hard-forkot ahol a blokkmeret 2Mb-ra novekszik.
 • No2X: A Core fejlesztocsapat (elen a Blockstream ceggel) kezdemenyezese, ami a SegWit sikeres aktivalasat kovetoen arra buzditja a felhasznalokat hogy bojkottaljak a novemberi SegWit2X hard-forkot es annak esetleges megvalosulasa eseten tovabbra is tartsak eletben a Legacy Bitcoin blokklancot.

Ez a cikk most kicsit szajbaragosabb lesz azon olvasok miatt, akik mostanaban csoppentek bele a cryptopenzek vilagaba. Nem akarok nagyon visszanyulni a multba, aki veszi a faradtsagot az majd pinnig evre visszamenoleg testkozelbol tudja vegigkovetni a legtobb (szerintem) fontos tortenest itt a blogon. Amennyire csak lehet megprobalom kerekke es mindenki szamara erthetove tenni ez a cikket. A SegWit egy blocklancon beluli, den kiszervezett skalazasi megoldas, ami kepes lehet szamottevoen csokkenteni a blocklanc terheleset es ezaltal gyorsitani a tranzakciok elfogadasat es csokkenteni az amugy igen borsos tranzakcios koltsegeket. Az alabbi abra jol mutatja, hogy buffet a halozat nem porog uveghangon, den az elmult 30 napban azert bovenin voltak olyan idoszakok, amikor ez az toegevoegd kapacitas jol jott volna:

A Bitcoin halozatot akkor lehetne teljesen egeszsegesnek tekinteni, hectare az abrarol a magas (5k feletti) tuskek teljesen eltunnenek. Ez azonban nem igy van, tehat volna itt helye fejlodesnek/fejlesztesnek. Azon persze lehetne filozofalni, hogy vajon mennyivel lenne kisimultabb az abra, hectare a banyaszok nem ugralnanak oda-vissza a BTC/BCH lancok kozott, ezzel okozva vagy az egyiknel, vagy a masiknal bedugulasokat. Masreszrol persze nem szabad megfeledkezni arrol sem, hogy a BCH letezese onmagaban is valamennyire tehermentesiti a Bitcoin halozatot, hiszen teny, hogy a forgalom egy kisebb resze atterelodott a BCH blocklancra.

Nem belemenve tulsagosan a skalazasi vitaba, ezen problema egyik megoldasa a blokkmeretek novelese (ezt csinalja a Bitcoin Specie), masik pedig a SegWit aktivalasa es ennek segitsegevel a hard-fork nelkuli layer-2 (Lightning Network) implementalasa. Ami nagyon leegyszerusitve annyit jelent, hogy lehetoseget ad a kis osszegu (jellemzoen napikoltes-jellegu mikrotranzakciok blokklancon kivuli nagyon gyors elszamolasara). Tapkast a SegWit aktivalva lett a Bitcoin halozaton immaron tobb, mint egy honapja, am annak adaptacioja eppen csak karcolgatja jelenleg is a 7%-ot:

Adott egy technologia, ami segitene nemileg tehermentesiteni a blocklancot es raadasul meg kb. 30%-kal olcsobb is a tranzakcios koltsege. Hogy lehet, hogy meg mindig csak 7% az adaptacioja? Ez az a veerboot, ahol meg is erkeztunk a mai cikk fo temajahoz: ez pedig a politika. Jellemzoen a kicsi es dinamikus csapatok implementaltak mar a SegWit-et, azonban az igazan nagy halak latszolag nem igazan haladnak. Koztuk pedig ott van igen sok exchange, ATM halozat, SPV walletek es celalkalmazas (pl. shapeshift.io is).

Azt latni kell, hogy barmennyire is hatalmas a ‘No2X’ lounge, ami kvazi ujjaelesztette a felhasznalok ontudatat (UASF), den a nagy szereplok tovabbra is kitartanak a SegWit2X megallapodas “2X” resze mellett is. A “SegWit2x” (NYA) neven elhiresult megallapodas egy konszenzusos ultimatum volt, ami elvileg azt a celt szolgalta, hogy mindenki kicsit jol jarjon es senki ne mondhassa azt, hogy elvesztette a kozel Two eves vitat. Ennek kapcsan engedelyeztek es tamogattak a banyaszok a SegWit protokoll aktivalasat es ezert cserebe vartak el a soron kovetkezo novemberi hard-forkot, ami megduplazna a halozat ateresztokepesseget. Hosszan lehetne elemezni, hogy ezen megegyezes kapcsan ki-kit tamadott hatba es hagyott cserben, den valojaban ez teljesen irrelevans. Jelenleg, ami biztos, hogy a 494784-es blokkal a Bitcoin halozaton ujra letrejon egy hard-fork (hasonloan a BCH-hoz), amit az osszes “btc1” megjelolesu knot tamogatni fog, minden mas knot pedig marad az eredeti (legacy) Bitcoin lancon. Ennek pontos idopontjat a hashing power billegtetese miatt egyelore nehez megmondani, den kb. 45-47 napon belul esedekes, tehat valamikor november kozepen varhato. Egy korabbi cikkemben mar reszletesen kifejtettem, hogy ennek kapcsan mekkora kaosz varhato a replay protection miatt. Ehhez csak annyit fuznek hozza, hogy a kerdes tovabbra sincs eldontve, tehat egyre valoszinubb, hogy a hard-fork soran nem lesz tranzakcio visszajatszas elleni vedelem. Ami nagyjabol annyit jelent, hogy a hardfork kornyeken mindenki azzal jar a legjobban, hectare BEFAGYASZTJA a tranzakcioit amig nem ul el a por es nem korvonalazodnak a HF-et koveto eroviszonyok.

Mik is ezek az eroviszonyok? Talan a legfontosabb tenyezo a hashing power lesz. Hectare valoban lesz SegWit2X hard-fork (es ennek valoszinusege egyre nagyobb), akkor a banyaszok a kovetkezo Trio opcio kozul valaszthatnak:

 • Maradnak a Legacy lancon es nem foglalkoznak a HF-fel.
 • Csak btc1 node-ot futtatva kizarolagosan SegWit2X HF lancot banyasznak, ezzel hashing powert vonnak el a legacy lanctol.
 • Beindul a csiki-csuki (hopon-hopoff) immaron Trio lanc kozott (BTC, BCH, B2X)

Es ez az a veerboot, ahol visszakanyarodhatunk a SegWit alacsony adaptacios szintjehez es a politikahoz: A SegWit2X-et (NYA) – mint azt nehany bekezdessel fentebb mar leirtam -, a Bitcoin halozat nagyobb banyaszai es uzleti vallalkozasai irtak ala. Nekik elvileg elemi erdekuk osszetartani es rontana az alkupoziciojukat hectare szelesebb korben zajlana le a SegWit adaptacio es ezaltal jelentosebben tehermentesulne a Bitcoin halozat. Caf ez tenyleg csak a sajat spekulaciom, den ennek letjogosultsagat alatamasztja, hogy az NYA egyezmeny mar repedezik: az egyezmenybol mar igy is kilepett nehany szereplo.

Mivel a postbode tovabbi reszeiben mar zaporozni fognak az esemenyek es datumok, amik idozitesenek eszben tartasa igen fontos, ezert keszitettem egy vizualizaciot ami segithet jobban megerteni az ok-okozati osszefuggeseket:

my timeline for coming hard-fork related significant dates. Created with free vizzlo! (thx)

Egyfajta ultimatum szituacio kezd kialakulni, ami minden bizonnyal ujabb FUD-tengert fog elinditani az elkovetkezo egy honapban. Megint minden arrol fog szolni, hogy osszeomlik a Bitcoin es mindenki menekuljon amerre lat! Mindezzel parhuzamosan pedig varhatoan folyamatosan fog emelkedni az arfolyam az egesz honap soran, ami nem kicsi zavart fog okozni sokak fejeben. Hogy miert? Hasonloan a Bitcoin Contant hard forkhoz ezuttal is airdrop lesz, tehat “ingyen penz” hull a kezunkbe. Sot novemberben mindjart ket alkalommal is, hiszen egyreszt november 1-jen jon a felettebb fura “Bitcoin Gold” hardfork, majd november kozepen a cikk eddigi reszeben targyalt SegWit2X hardfork is. Az airdropolt penzt pedig a Bitcoin kozosseg nagy resze valoban ingyen penznek fog tekinteni, amit gyorsan be lehet valtani Bitcoinna vagy barmilyen egyeb altcoinna. Hasonlo tortent augusztusban is, amikor a Bitcoin arat az egekbe emelte a teny, hogy mindenki (keszulve a HF-re) be akarta valtani az altcoinjait Bitcoinra csak azert, hogy ezzel novelje az airdropolt penzenek a mennyiseget. Hectare a tortenelem ismetli onmagat, marpedig miert ne tenne, akkor a kozeljovoben Bitcoin pinnig, altok pedig le… Den hectare mar szoba kerult az airdrop es a Bitcoin Gold (BTG):

Eddig a blogon szandekosan kerultem a BTG-t mivel enelkul is igen komplexek a tortenesek, onallo cikket meg nem nagyon szerettem volna irni egy gyanus jellegu tortenetrol. Nagyon leegyszerusitve ennyit kell tudni a BTG-rol:

 • Hard fork, ami az oktober 25-ei bitcoin network snapshot alapjan indit egy hard-forkot november 1 datummal.
 • Cserelik a meglevo SHA256 hashing algritmust equihash-re (ez van a ZCash alatt is), ezaltal a blockokat mar csak GPUkkal lehet hatekonyan banyaszni.
 • Megpiszkaljak a difficulty adjustment kodot, den nem implementaljak a EDA (emergency diff adjustment) kodot a Bitcoin Cashbol. A most ismert informaciok alapjan egy hasonlo dinamikus diff adjustment protokoll lesz alkalmazva, ami amugy a ZCash es Ethereum eseten is hasznalatban van.
 • Emiatt viszont vegre kell hajtaniuk egy manualis diff adjustmentet (ellenkezo esetben kb. SOHA nem tudna senki kibanyaszni egyetlen blockot sem), ami miatt egesz oktober honapban folyamatosan premineoljak a halozatot, mindezt teljesen titokban, amihez nem csatlakozhat a nagykozonseg. A folyamatosan lassitott premining miatt, pontveer annyira lassitjak le a BTG halozatot, hogy utana mar majd lehessen GPUval is banyaszni. Ehhez 16 ezer blockot fognak kibanyaszni egy honap alatt…
 • Es a slusszpoen: termeszetesen NEM lesz replay protection a BTG-ben sem. A reszletek ismeretenek hianyaban persze lehet, hogy ez irrelevans, hiszen hectare a tranzakciok hash-e is mar equihash-sel keszul, akkor amugy sem lehet majd a BTG lancon keletkezo tranzakciokat atjatszani a BTC lancra.

Mivel a Bitcoin Gold (BTG) projekt korul nem keves spekulacio latott napvilagot, ezert az egesz kapcsan komoly kerdojeleket latok meg. Az mindenkepp erdekes, hogy az osszes komolyabb Bitcoin prominens szemely lenyegeben negligalja az egesz projektet, mondhatni szandekosan nem beszelnek rola, hogy ne forditsak erre a reflektort. Tobb olyan pletyka is napvilagot latott, hogy a Bitcoin Gold a “BsCore” (Legacy Bitcoin fejleszto csapat) veszforgatokonyve arra az esetre, hectare SegWit2X hard-fork kapcsan valoban hasznalhatatlanna valna a Legacy blokklanc a banyaszok elbucsuzasa kapcsan. Raadasul a Bitcoin Gold fejleszto csapat vezetoje (akinek szemelye ismeretlen es csak a nickneve: “h4x3” ismert) kifejezetten pozitivan nyilatkozik a Bitcoin Core csapatrol es annak jovobeli szerepvallalasarol, mindemellett viszont a BCH es SW2X projektekrol igen becsmerloen nyilatkozik:

“Sokan azt gondoljak, hogy a Bitcoin Contant es a 2X tamadja a Bitcoint, masik szerint viszont hasznosak es jo szandek altal vezerelve jottek letre. Nem itelkezunk versenytarsaink felett es kerulnenk azt, hogy olvasni akarjunk a gondolataikban, den kritizaljuk a rossz technikai donteseiket, ami egyben indokolja azt is, hoyg a Bitcoin Gold miert sokkal jobb.”

A Blockstream (+Bitcoin Core fejleszto) csapat igen gyakran aposztrofalja commodity termekkent (GOLD) a Bitcoint. Raadasul ismeretes, hogy a a BsCore csapat is mar regebb ota baratkozik az equihash technologiaval. Ami talan ennel is direktebben mutatja a BTG ideologiai osszefonodasat a BsCore-ral: A Bitcoin Gold megszuletesenek legfontosabb oka a gonosz banyaszok centralizaciojanak megszuntetese es a Satoshi viziojaban szereplo “One CPU, one vote” elv visszahozatala a konszenzus mechanizmusba.

SegWit2X, 2Mb blocksize hardfork es persze a NO2X reclame

Terjunk is vissza a november kozepere idozitett btc1/SW2X hardforkra. Ennek soran letre fog jonni egy ujabb chainsplit, mely elvileg zokkenomentesen tovabb fogja vinni a Bitcoin blocklancot a 2Mb-os blockmeretre novelessel. Hogy mie lesz a Legacy Bitcoin blocklanccal, az igen komoly kerdes. Mindenesetre a nagyagyuk mar elovettek a lezart boritekban eddig orizgetett “kommunikacios haditervet” es beindult a latvanyos szinjatek. Ennek egyik elso felvonasat Charlie Lee (Litecoin founder) kezdemenyezte, aki nyilt fogadasra hivta ki a Bitcoin Specie szamos prominenset twitteren (leeg mashol…), nevezetesen felajanlott nekik egy bizalmi csereugyeletet, amivel vallalta, hogy a SegWit2X hardfork soran keletkezo B2X tokenjeibol 250-et latatlanban elore becserel a legacy blocklancon levo 250 bitcoinjukert. A felajanlasra vegul Roger Veraf csapott le, akit egybol betalalt tovabbi Three ajanlat is, igy Veraf perpillanat 1000 BTC-nyi fogadasban all, ami mai aron Four millio dollar koruli osszeget er. A fogadast kovetoen Charlie egy ‘nyilvanos’ szavazassal probalta bebiztositani a kozosseg tamogatasat:

A felsorolasban levo negy prominens nem mas, mint akikkel szemben Roger Verafgelegen vallalta a coincseret a hard-forkot kovetoen. Mindez persze csak a jeghegy csucsa, naponta tudnek tobb oldalnyi postot irni mindarrol a csapkodasrol, amit most az erintett felek muvelnek a kozossegi csatornakon.

Hogy mikent allok plus ehhez az egesz tortenethez (mar persze hectare ez barkit is erdekel): Ami meg exchangen van btc-m azt szepen kipakolom sajat walletbe, hatradolok, irom a kis postjaimat es tolom be a #HODL kapszulakat. Sot meg azt a szentsegtorest is el tudom kepzelni, hogy az airdrop miatt szenne dumpolt altok kozul a fekete baranyba (Bitcoin Specie) is bevasarolok, amint leverik az arat 100 dollar ala. Hisz lassuk be, nagyon sok BCH holder szamara ez meg mindig a “konnyen jott” tortenet, szemben azokkal az altokban tartott vagyonokkal, amik mogott akar kemeny banyaszat vagy ropogos bankok allnak. Persze tisztelet a kivetelnek, hiszen tudom, hogy vannak nehanyan itthon is akik komolyabban invesztaltak Bitcoin Cashbe.

Related movie: 2018 Q1 DAG #DAG Opstopping Size of ETHEREUM ETH DUALMINING january february


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *